Üdvözöllek a weblapomon!
Köszöntöm honlapomon, köszönöm, hogy megtisztelt érdeklődésével!

MENÜ

Buffalo csirkeszárnyak roston

Hozzávalók:

 

1 tojás
1/2 csésze olíva olaj
1 csésze almaecet
1 tk. só
1 tk. bors
cayenne bors
1 gerezd fokhagyma
1/2 tk. zelleres fűszersó
16 csirkeszárny
méz

 

Elkészítés:

 

A tojást verjük az olajjal mindaddig, amíg össze nem keveredik. Adjuk hozzá az ecetet, sót, borsot, cayenne borsot, fokhagymát, és a zelleres sót, mézet jól keverjük ki. Kicsit a majonézhez fog hasonlítani. Majd ebbe a masszába mártogatott szárnyakat a grillrácsra, vagy kiolajozott tepsibe téve sütőben 180-200 C.fokra téve ropósra sütjük.

 

Colorádo csirke burrito

Hozzávaló:

 

4 db. búzalisztes tortilla
30 dkg. trappista sajt
40 dkg. csirkemell
fél jégsaláta
babpüré
10 dkg. paradicsom
2 dl. tejföl

Babpüré:
25 dkg. tarkabab
1 db. vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 ek. pirospaprika

 

Elkészítés:

 

A babot előző este beáztatjuk, másnap az összes babpüréhez valóval feltesszük főni. Mikor a bab puhára főtt, az egészet leturmixoljuk. A sajtot lereszeljük, a salátát vékony csíkokra vágjuk. A csirkemelleket feldaraboljuk vékony csíkokra, sózzuk, és olajon lepirítjuk. A tortillát megtöltjük reszelt sajttal, salátával, csirkemellel, kevés tejföllel, két oldalát ráhajtjuk a töltelékre és feltekerjük az egészet. Megmelegítjük. Babpürével, tejföllel, paradicsomkockával tálaljuk.

 

Csirkemell variációk

Hozzávaló:



2 egész csirkemell
20 dkg gépsonka
4-5 db. csemege uborka
3-4 fél őszibarack befőtt
2 paradicsom
15 dkg Mozzarella sajt
15 Gouda sajt
Csirke fűszerkeverék
Olaj a sütéshez



Elkészítés:



A csirkemelleket felszeleteljük, kissé megklopfoljuk a szeleteket, és megszórjuk csirke fűszerkeverékkel. Egy serpenyőben kevés olajon pár percig elősütjük a szeleteket, s egy tepsibe fektetjük őket. Kedvünk szerint néhány szeletre vékony csíkokra vágott gépsonkát és csemege uborkát teszünk, néhány szeletre vékonyra szelt paradicsomot, a maradékra pedig szeletelt őszibarack befőttet. Kedvünk szerint szórjuk meg reszelt sajttal, amelyik ízlésünkhöz közel áll. Sütőbe tesszük, s fél óra alatt készre sütjük.

 

 

 

 Cukkínis csirkemell

Hozzávaló:

 

60 dkg csirkemell
1 szál póréhagyma
1 cukkíni
2 ek. olíva olaj a húshoz
1 ek. olíva olaj a szószhoz
Frissen őrölt fekete bors
2 dl főzőtejszín
1 dl fehérbor

1 cs. petrezselyem zöld
½ cs. csirke fűszerkeverék
Köretnek: 20 dkg főtt rizs és 20 dkg színes főtt tészta

 

Elkészítés:

 

A csirkemellet feldaraboljuk kisebb csíkokra, a csirke fűszerkeverékkel beszórjuk, kevés olajjal meglocsoljuk, és hűtőszekrényben kevés időre állni hagyjuk.
Egy serpenyőben elkészítjük a szószt. Ehhez felszeleteljük a póréhagymát, a cukkínit. Kevés olajon a serpenyőben üvegesre elősütjük a póréhagymát, rádobjuk a cukkínit, sózzuk, frissen őrölt fekete borssal meghintjük, és fedő alatt megpároljuk. Ezután tejszínnel, fehérborral felöntjük, felforraljuk, míg be nem sűrűsödik. A végén adjuk hozzá a petrezselyem zöldet, megforgatjuk.
A csirkét egy másik serpenyőben nagy tűzön gyorsan megpirítjuk. Amikor elkészült, ráöntjük a szószt. Azért készül külön a szaft és a hús, mert a csirkemellet minél tovább pirítjuk, annál keményebb, ha viszont fordítva készítenénk, a csirkénk csak megfőne, nem sülne.

 

Cukkínis csirkepaprikás – egytálétel

Hozzávaló:

 

60 dkg csirkemell
1 cs. újhagyma, vagy ½ póréhagyma
2 zöldpaprika
2 paradicsom
1 cukkíni
1 gerezd fokhagyma
1 tyúkhúsleves kocka
1 pohár tejföl
1 dl főzőtejszín
1 tk. pirospaprika
1 ek. liszt
só ízlés szerint
½ cs. csirke fűszerkeverék
kevés olaj a páchoz és a sütéshez

 

Elkészítés:

 

A csirkemellet csíkokra vágjuk, s fűszerkeverékkel megszórjuk, kevés olajat öntünk hozzá, hogy jól átjárja a csirkét. Amíg áll, elkészítjük a zöldség alapot. Valamennyi zöldséget feldaraboljuk. Ekkor az olajos csirkénket feldobjuk egy serpenyőben, pár percig sütjük, hozzátesszük a felszeletelt fokhagymát, majd 1-2 perc múlva elzárjuk alatta a tüzet, s lefedve hagyjuk, hogy saját gőzében megpuhuljon. Vigyázzunk, ha néhány percnél tovább sütjük, egyre keményebb lesz. Amíg a csirke puhul, kevés olajban egy serpenyőbe feltesszük a hagymát, s paprikát egyszerre. Kicsit később hozzádobjuk a paradicsomot, s a cukkínit. Hozzáadjuk a tyúkhúsleves kockát, a piros paprikát, s rövid idő után a habarást is. A habarást úgy készítjük el, hogy a tejfölhöz hozzákeverjük a lisztet, majd felöntjük főzőtejszínnel. Simára keverjük, s ha sűrű, kevés vízzel felengedjük. A habarást a zöldségekhez adjuk, kiforraljuk, rádobjuk a csirkét, s összekeverjük. Ha sűrű, kevés vízzel még ekkor is higíthatjuk. Vigyázzunk, ekkor már ne főzzük együtt a kettőt, mert a csirke megkeményedik.

 

Slambuc- hortobágyi pásztorétel

 

Hozzávalók:

 

20 dkg füstölt mangalica szalonna
80 dkg tépett lebbencs (házi készítésű, 8 tojásos)
80 dkg burgonya
5 dkg só
1 db csöves csípős paprika

 

Elkészítés:

 

A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, és a bográcsban zsírjára kisütjük. A burgonyát vékony karikára szeleteljük és a kisült apró tepertőre rátesszük, majd annyi vízzel engedjük fel, hogy a nyersanyagokat két ujjnyival ellepje. Sóval és 1 db csöves csípős paprikával ízesítjük. Amikor a burgonya legalább fél fővésben van, a tépett lebbencset rátördeljük a tetejére. Addig nem szabad megkavarni, amíg a lebbencs is meg nem puhul egy kicsit, de azután folyamatosan forgatni kell. A továbbiakban a bogrács alá csak kevés fával tüzeljünk.
Ha mindent jól készítettünk el, akkor a slambucunk nem ragad le, és az eredeti pásztorételhez hasonlóan 32-szer meg tudjuk forgatni rázogatva a bogrács fülénél fogva.
Akkor kész a slambuc, amikor az jó pirosra felsül, és a forgatás után az egész egyben fordul meg.

 

 

 

Asztali nézet